Artroza, patologie articulară degenerativă, poate atinge o multitudine de articulații, dar locația cea mai frecventă și mai disabilitantă este la nivelul genunchiului și o numim GONARTROZĂ.

De ce gonartroza reprezintă o situație patologica specială? Trebuie avut în vedere ca articulația genunchiului este o articulație mare care susține, pe suprafața platoului tibial, greutatea corpului în timpul mobilizării (mers, alergat) sau în ortostatism (statul în picioare).

Gonartroza are la bază degenerarea structurilor articulare la nivelul genunchilor (membrană sinovială, lichid sinovial, cartilaj,  ligamente,  os,  tendoane). Afecțiunea prezintă caracter cronic, evoluează progresiv, ireversibil și este însoțită pe parcursul ei de episoade acute inflamatorii care o agravează. Această degenerare se produce în urma unor fenomene inflamatorii:

 • membrana sinovială se inflamează
 • lichidul sinovial nu mai are cantitatea și calitatea necesara asigurării protecției și nutriției articulare
 • se pierde din matricea de colagen a cartilajului care ramane fară proprietățile biomecanice
 • erodarea cartilajului va expune osul subcondral făcându-l vulnerabil la suprasolicitarea mecanică și apar fenomene de remodelare osoasă cu formare de osteofite (ciocuri)

Clinic acestea se traduc prin:

 • durere, de două feluri: de tip mecanic (apare la mișcare și este însoțită de cracmente) și de tip inflamator (se accentuează în repaus și cedează la mobilizarea articulara)
 • disfuncționalitate

De asemenea trebuie știut că viața cu artroză este mai mult decât o articulație dureroasă, patologia având impact negativ asupra calității vieții, atât prin împiedicarea desfășurării firești a activităților zilnice, reducerea mobilității, neputință funcțională, care pot duce chiar la depresie.

Boala artrozică nu mai este demult considerată a fi consecință doar a înaintării în vârstă deși, statistic se asociază mai frecvent pacienților cu vârsta peste 50 ani, în prezent vârsta, la care o putem diagnostica, este din ce în ce mai tânără.

Factorii care favorizează apariția precoce a gonartrozei ii regăsim in ritmul alert de viată, in stresul zilnic de la serviciu, în modul nejudicios de folosire al articulației, în alimentația nesănătoasa și în bagajul genetic transmis ereditar:

 • Mișcările efectuate în cursul activităților zilnice, la serviciu sau acasă, sunt mișcări de uzură și supun articulațiile unor eforturi intense și inadecvate.
 • Persoanele, al căror loc de muncă implică flectarea repetată a ghenunchilor (parchetari, faiantari, zidari, grădinari), au un risc crescut de apariție a artrozei la acest nivel.
 • Persoanele, care practică un sport de performanță și utilizează intensiv articulația genunchiului (alergat si sărit), sunt expuse la apariția gonartrozei mult mai devreme
 • Surplusul de greutate (supraponderabilitatea si obezitatea) reprezintă factor favorizant pentru instalarea gonartrozei la vârste din ce în ce mai tinere. Așadar obezitatea, prin kilogramele în plus, reprezintă o mare problemă și trebuie soluționată printr-un regim de viață corespunzător, cu dietă adecvată, exercițiu fizic moderat care să conducă la scădere ponderală progresivă dar, în mod deosebit, asigurarea protecției articulare printr-o nutriție înalt eficientă.

De aceea, o nutriție adecvată și eficientă, poate proteja articulația genunchiului de riscul apariției gonartrozei și aceasta se realizează cu ajutorul MOVIAL, soluție nutrițională de înaltă eficiență și care asociază efectele sinergice ale următoarelor componente:

 • colagenul hidrolizat de tip II – similar celui din cartilajul ce protejează suprafața osoasă, administrat o singură dată pe zi, asigura 25% din totalul proteinelor din organism reprezentate de colagen și încetinește degradarea articulară
 • acidul hialuronic cu masa moleculara mare – asigură calitațile vasco-elastice și lubrifiante ale lichidului sinovial și inhibă enzimele care induc degradarea substanței fundamentale conferind protecția structurilor articulare
 • exctractul standardizat de rodie – prezintă proprietăți antiinflamatorii prin reducerea producției de prostaglandine și prin diminuarea semnificativă a stresului oxidativ asigurand protecția cartilajului hialin.
 • vitamina C – joacă rol de coenzimă în procesul de transformare a procolagenului în colagen cât și în stabilizarea fibrei de colagen

Suplimentar,  prezentarea MOVIAL sub formă de cremă care conține acid hialuronic și glicozaminglicani va stimula microcirculația și va regla permeabilitatea vasculară asigurând penetrantă componentelor produsului la nivelul structurilor implicate în gonartoză potentându-le efectul terapeutic.

Așadar MOVIAL, atât formularea de capsule (administrat 2 cps/zi) cat și formă de cremă (aplică local, în jurul articulației genunchiului) prin:

 • sinergismul acțiunii componentelor naturale,
 • rapiditatea instalării efectului terapeutic antiinflamator și antialgic
 • odată cu reluarea mobilității articulare
 • cu profil de siguranță adecvat
 • cu eficiență pe termen lung spre satisfacția pacienților

va genera, în aproximativ 21 de zile de tratament, beneficii resimțite de către pacienți cu impact favorabil asupra calității vieții prin reluarea activităților zilnice, la serviciu, acasă sau de recreere, în absența durerii.

Să ne reamintim că mai mult de 1/3 dintre pacienții cu artroză nu reușesc să se deplaseze pe distanțe lungi, să urce și să coboare scări sau să care greutăți. De aceea este recomandat ca pacienții să folosească MOVIAL (capsule și cremă) atât preventiv cât și ca adjuvant împotriva degradarii articulare, iar pentru stabilizarea efectului terapeutic în timp este recomandat ca durata tratamentului să fie de minimum 6 luni.

                                                Dr. Laura Dospinescu

                                                Medic Primar Reumatolog

Scroll to Top