Lichidul sinovial – „cheia” în nutriția articulațiilorseamnă și sedentarism

Auzim tot mai des cât de important este rolul lichidului sinovial în protecția și buna funcționare a articulațiilor. Ce este lichidul sinovial, care este rolul acestuia în funcționarea articulațiilor împreună cu soluția optimă de protecție a articulațiilor, aflăm în rândurile de mai jos.

Ce este lichidul sinovial?

Lichidul sinovial este un element component esențial din structura articulațiilor cu rol de lubrefiere a acestora, atenuare a șocurilor și prevenirea uzurii oaselor la îmbinare alături de cartilaje. Acesta este produs de membrana sinovială, țesutul ce permite mișcarea și reducerea uzurii articulațiilor. Are densitate și vâscozitate mare, este transparent și contribuie la hidratarea suprafețelor articulațiilor mobile.

Într-o stare optimă de sănătate articulară (mobilitate, absență dureri), lichidul sinovial se regăsește în cantități mici la nivelul articulațiilor dar la o vâscozitate potrivită bunei funcționări a acesteia. Astfel, atunci când nivelul de lichid sinovial scade sau acesta își pierde din densitate și vâscozitate, apar primele semne ale afecțiunilor articulare: umflături, amorțeli, cracmente (senzație auditivă sau la palpare a unor trosnituri articulare), dureri articulare fiind urmate de rigiditate articulară și de multe ori ajungându-se la pierderea parțială sau completă a mobilității.

Cauzele cele mai frecvente ale scăderii cantității și vâscozității lichidului sinovial sunt date de înaintarea în vârsta, bagajul genetic, lovituri, accidentări, uzura articulară (practicarea sportului de performanță sau muncii fizice în exces), practicarea episodică a exercițiilor fizice fără pregătirea corespunzătoare a articulațiilor, sedentarismul.

Consecințele unui lichid sinovial corespunzător constau în creșterea inflamației la nivel articular și instalarea artritei sub toate formele sale: reumatoidă, artrită psoriazică, gută dar mai ales osteoartrita, prezentă predominant la persoanele peste 60 de ani.

Refacerea lichidului sinovial este primul pas către o bună mobilitate, pentru a putea menține protecția și sănătatea articulațiilor, prevenind din timp afecțiunile articulare.  Astfel, avem nevoie de suplimente alimentare care să asigure nutriția membranei sinoviale și să stimuleze producția naturală de lichid sinovial prin aportul de acid hialuronic și colagen.

Cercetătorii spanioli au răspuns provocării de a aduce acidul hialuronic și colagenul împreună într-o formă biodisponibilă cu absorbție optimă la nivel articular. Pentru a asigura eficiența acestei combinații, atât de benefică articulațiilor, au alăturat elementelor structurale precum acidul hialuronic cu greutate moleculară ridicată și colagenul hidrolizat de tip II, antioxidanților naturali precum extractul integral de rodie și vitamina C, care să potențeze efectele anti-inflamatoare și de stimulare a formării naturale a acidului hialuronic și a colagenului, contribuind la procesul de regenerare articulară. Această formulă inovativă se regăsește în farmaciile Catena sub denumirea comercială Movial Plus (patent Fluidart).

Rezultatele studiilor clinice au subliniat efectele benefice ale suplimentului nutritiv Movial Plus asupra scăderii inflamației și a durerii, o dată cu îmbunătățirea semnificativă a functionalității și creșterea mobilității.

Cine are nevoie de Movial Plus?

  • Persoanele cu afecțiuni articulare, în special artroza (mai ales după 60 de ani);
  • Persoanele sedentare sau care practică sport ocazional;
  • Persoanele care practica sport de performanta sau sportivii amatori.
Scroll to Top